1. Ce este iPreach și pentru cine este destinat?

R: iPreach este un proiect de implicare a tinerilor cu vârsta între 15-35 ani, în activități de predicare în cadrul bisericilor. Programul este gândit ca o miniserie de prezentări publice, cu un caracter evanghelistic

2. Care sunt fazele acestui proiect și ce au concret tinerii de făcut?

R: Prima fază are la bază înscrierea tinerilor în proiect. Acest lucru se realizează într-un mod organizat, pe zone de proveniență (județe), iar pastorii de tineret au răspunderea de a realiza aceste grupuri locale. A doua fază, alcătuită din mai multe întâlniri locale și unele la nivel de Conferință (în cazul în care condițiile permit așa ceva), vizează etapa instruirii tinerilor și conține prezentări, workshop-uri, ateliere și multă practică pe subiectele pregătite. A treia fază este stabilirea locului de desfășurare a prezentărilor pentru fiecare tânăr în parte, ținându-se cont de locul ales (grad de dificultate, zonă, așteptări, număr de participanți, etc) cât și de tânărul destinat pentru această misiune (daruri, prestanță, calitate în prezentare, emoții, etc).

3. Care sunt obiectivele unui astfel de proiect? Ce se urmărește prin realizarea lui?

R: Sunt două direcții în care, obiectivele acestui proiect, își propun să aducă îmbunătățiri: 1. Provocarea tinerilor de a se poziționa ca parte activă în biserică: motivare, instruire și oferirea ocaziei; 2. Însuflețirea bisericilor, mai ales a celor rămase fără un aport consistent din partea generației tinere: ocazie de sărbătoare, tineri prezenți, înfrumusețarea serviciilor divine, ieșire din rutină.

4. Ce are de făcut comunitatea gazdă și pastorul ce primește vizita unui tânăr vorbitor în cadrul iPreach?

R: În primul rând, rezervarea unei perioade (2 sau 3 Sabate)împreună cu tânărul destinat pentru a-i vizita. Recomandarea este ca pastorul comunității să pregătească adunarea ca pentru orice altă acțiune misionară. Deschiderea cu care este primit tânărul, entuziasmul, acceptarea limitelor și valorizarea lui, sunt alte responsabilități ale bisericii gazdă. La acest eveniment, oamenii își pot invita rude, vecini sau cunoscuți ca la orice eveniment evanghelistic. Asigurarea cheltuielilor curente pentru organizare, cât și decontul transportului echipei ce însoțește tânărul vorbitor (muzicieni, tehnicieni, alți tineri din proiect), rămâne tot în sarcina comunității locale. În cazul în care aceste investiții pot constitui o problemă  pentru biserica gazdă, este implicată Conferința pentru susținere.

4. Care sunt principalele situații complicate de care ar trebui să se țină cont în timpul desfășurării?

R: 1. Probleme tehnice: luarea curentului, defectarea aparaturii, etc, – Tinerii sunt instruiți pentru astfel de situații cu un plan de rezervă. 2. Blocaj emoțional – în astfel de situații, pastorul gazdă, ce este prezent pe tot parcursul evenimentului, va prelua sarcina de a continua prezentarea. 3. Desconsiderarea tânărului – uneori, cu intenții bune, de a-l ajuta; chiar dacă acesta nu se ridică la nivelul așteptărilor, biserica ar trebui să-l înconjoare cu acceptare și înțelegere – completările publice, corecturile sau observațiile nu cad în sarcina membrilor.

6. Cum sunt împărțiți tinerii în bisericile participante?

R: Pornind de la principiul distanțării de locul de origine: „proorocul și patria lui”. Se urmărește direcționarea către o biserică pe care tânărul nu o cunoaște, în alt județ, pentru a evita prejudecățile din ambele sensuri.

7. Ce acțiuni premergătoare pot fi inițiate? Dar după finalizarea evanghelizării?

R: Atât înainte, cât și după, tânărul poate programa cu pastorul gazdă, vizitarea biserici, cu scopul cunoașterii reciproce și în vederea pregătirii sau consolidării lucrării făcute. În astfel de situații, sarcina de a susține servicii divine nu revine tânărului, decât dacă acesta dă semne că ar avea resurse pentru așa ceva.

8. Ce înseamnă succesul proiectului iPreach? Cum poate fi evaluat?

R: Marele câștig al acestui proiect constă în implicarea tinerilor și legarea lor afectivă de biserică. În cazul în care performarea tânărului nu a fost la înălțime, sau oameni din afara bisericii nu au răspuns invitațiilor, aceste vor putea fi văzute ca aspecte ce pot fi îmbunătățite pe viitor, dar nu ca insucces.

9. Care este structura potrivită a programului desfășurat în biserica locală?

R: În dialog cu biserica locală, se alege formula cea mai potrivită pentru localitatea respectivă, în așa fel încât să fie acoperite 6 servicii divine: (1.VS, SD, DS (x2); 2. VS, 11-12, SD (x2); 3. 11-12, SD (x3) sau orice altă combinație potrivită bisericii locale. Programul va conține; cuvânt bun venit, introducere, puncte muzicale, miniprezentare medicală, concluzie pastorală (dacă mai este cazul) și alte puncte ce pot varia de la echipă la echipă.

10. Pot fi folosite și alte teme în afara celor pregătite? Dar în mesaj, pot tinerii opera modificări, personalizări sau adăugiri?

R: În cazul în care tânărul are la dispoziție un alt material, în discuție cu organizatorii pot fi acceptate alte teme. Cât despre personalizarea mesajului, este de dorit. Tinerii sunt instruiți pentru a pune în prezentare propria experiență cu Dumnezeu, fără a distorsiona sau schimba direcția mesajului. Aceste detalii sunt dezbătute și hotărâte la ocaziile de instruire în fazele premergătoare susținerii programului în biserica locală.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published. Required fields are marked *