Iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. (Coloseni 3:13)

În martie 2015, pagina de internet a revistei Science of US a publicat un articol intitulat: „17 lucruri pe care le ştim despre iertare.” Printre acele lucruri, în articol se spunea că, în general, suntem mai puţin înclinaţi să iertăm persoanele publice; că nu credem în sinceritatea cererilor de iertare ale persoanelor celebre, când acestea greşesc; că noi avem nevoie să iertăm dacă într-adevăr ne dorim o sănătate mai bună a inimii şi copiii iartă mai uşor decât adulţii;.

Una din afirmaţii a atras atenţia. În opinia celui care a scris articolul, este dovedit că pisicile nu iartă niciodată. Conform unor studii ştiinţifice, s-a observat că gorilele, cimpanzeii, caprele, hienele, toate au prezentat semnele unei atitudini conciliante, ca de exemplu a îmbrăţişa sau a lua în braţe alte animale după o luptă. Dar singura specie care în niciun studiu nu a demonstrat dovezi ale unei atitudini de acest fel este pisica.

Cât de trist trebuie să fie să trăieşti ca o pisică! Adică să strângi în inimă tot felul de resentimente împotriva oamenilor care te-au nedreptăţit. Ar fi mai bine să scriem următoarele cuvinte cu litere de foc pe tăbliţa inimii noastre: „Să nu te răzbuni şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău” (Leviticul 19:18). Eu cred că Fray Luis de León, faimosul profesor de la Universitatea din Salamanca, ne ilustrează foarte bine ideea transmisă de Moise în acest pasaj.

Fray Luis a făcut o traducere a cărţii Cântarea cântărilor, dar, la acea vreme, Conciliul din Trent interzisese publicarea Bibliei în alte limbi decât latina. Astfel că, atunci când anumiţi conducători şi-au dat seama ce făcuse Fray Louis, motivaţi de o mare invidie, l-au scos din sală, acuzându-l înaintea Inchiziţiei.

După ce a petrecut cinci ani în închisoare, el a fost declarat nevinovat. Ieşit din închisoare, Fray Luis şi-a recăpătat postul de profesor şi s-a întors la vechea lui clasă. Toţi elevii lui se aşteptau ca el să se plângă de cei care îi făcuseră atâta rău. Când a început să vorbească, el s-a mulţumit să spună: „În lecţia noastră de ieri, am spus că…” Cu alte cuvinte, el nu a păstrat în inima lui ranchiună împotriva pârâşilor. Fray Luis nu a fost pisică, pentru că el a ştiut să ierte şi să uite. Noi ce vom fi? Roagă-te la Dumnezeu ca să nu fim asemenea pisicilor!

#iartăşiuită #iertare

Devoționalul a fost preluat de pe devotionale.ro.

Powered by WPeMatico

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *