Pentru care sufăr până acolo că sunt legat ca un făcător de rele. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat. (2 Timotei 2:9)

„Dacă Dumnezeu îmi va îngădui, voi face ca un tânăr care conduce căruţa în Anglia să ştie mai multe din Scripturi decât însuşi papa.” Aceasta a fost ţinta pe care şi-a propus-o William Tyndale, într-un timp în care Cuvântul lui Dumnezeu nu era decât la îndemâna membrilor elitei preoţeşti şi a nobililor, care puteau să plătească o mică avere pentru a obţine un singur exemplar din această carte.

După ce a citit Noul Testament în greacă, tradus de Erasmus, William şi-a dat seama de diferenţa radicală care exista între adevăratele învăţături biblice şi ceea ce chiar el a învăţat ca preot catolic. Singura modalitate de a remedia această situaţie de completă ignoranţă era să pună Cuvântul lui Dumnezeu la îndemâna tuturor.

Atras de proiect, William a mers să vorbească cu episcopul. Cu o mare elocvenţă i-a prezentat prelatului nevoia urgentă de a aduce Sfânta Scriptură în fiecare cămin din Anglia. Totuşi episcopul s-a opus planului şi i-a interzis categoric să întreprindă o asemenea sarcină. William nu avea decât două variante: 1) să continue să lupte pentru a-şi atinge obiectivul de a pune Biblia la îndemâna tuturor; 2) să se supună superiorului. În consecinţă, pentru el era mai important ca Biblia, „Cuvântul lui Dumnezeu, să se răspândească” (2 Tesaloniceni 3:1), altfel spus, ca mesajul mântuirii să ajungă la englezi în propria limbă.

William Tyndale a părăsit Anglia şi s-a stabilit în oraşul Worms, Germania. Acolo a terminat traducerea în engleză a Noului Testament, iar în 1526 a printat trei mii de exemplare. De atunci, o persecuţie feroce s-a declanşat împotriva acestui nobil fiu al lui Dumnezeu. Pe 21 mai 1535, a fost arestat la Bruxelles, iar în data de 6 octombrie 1536 a fost spânzurat, iar corpul lui a fost incinerat. Care a fost vina sa? A vrut ca tinerii care vorbesc engleza să citească şi să înţeleagă Cuvântul lui Dumnezeu.

Astăzi, la 480 de ani de la moartea sa, mă întreb: s-a meritat sacrificiul lui Tyndale? Eşti tu un tânăr care „împarte drept Cuvântul adevărului” (2 Timotei 2:15)?

#citeşteBiblia #mesajuladevărului

Devoționalul a fost preluat de pe devotionale.ro.

Powered by WPeMatico

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *