Un singur cuvânt care ascunde, însă, în spatele său multe altele: începem cu rugăciune, prietenie, bucuria de a sluji şi… bineînţeles, studenţie. Pentru că ideea care a dat naştere AMiCUS –ului a fost aceea de a-i uni pe studenţii adventişti, de a le întări identitatea şi de a le oferi un loc de practică pentru “misionariat”.
AMiCUS (Adventist Ministry for International College and University students) a pătruns în România în anul 1993, cînd un grup de studenţi ieşeni au pus bazele asociaţiei studenţeşti non – guvernamentale, non profit şi apolitice. Scopurile de atunci ghidează şi astazi activitatea AMiCUS: întărirea relaţiilor interumane fundamentate pe valorile moralei creştine şi pe promovarea unor principii de viaţă sănătoase pentru trup, minte şi suflet.
Ideea a fost preluată imediat de studenţi din Timişoara şi Braşov, apoi din toată ţara. Aşa se face că în prezent AMiCUS România îşi desfăşoară activitatea în centrele universitare Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, ITA, Oradea, Piteşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara.
Că asociaţia şi-a atins scopurile stau astăzi mărturie proiectele desfăşurate timp de 15 ani: seminarii pentru studenţi, proiecte de voluntariat în domeniul social, activităţi de promovare a sănătăţii şi a principiilor de viaţă sănătoase şi acţiuni culturale, bucurându-se de sprijinul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea şi colaborarea cu instituţiile universitare şi autorităţile locale.
Astfel, octombrie nu înseamnă doar primul curs de facultate şi schimbarea orarului. Poate însemna un nou început în slujire, noi prieteni.
Istoric
AMiCUS este o asociaţie studenţească autonomă, apolitică, neguvernamentală şi non-profit, constituită la nivel naţional, având filiale în 15 dintre centrele universitare din ţară: Arad, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara.
AMiCUS a pătruns în România în anul 1993 când un grup de studenți ieșeni au pus bazele asociației studențești non-guvernamentale, non-profit și apolitice. Scopurile de atunci ghidează și astăzi activitatea AMiCUS: întărirea relațiilor interumane fundamentate pe valorile moral-creștine și pe promovorea unor principii de viață sănătoase pentru trup, minte și suflet. Ideea a fost prealuată imediat de studenții din alte centre universitare din toată țara.
Că asociația și-a atins scopurile stau astăzi mărturie proiectele desfășurate timp de peste 18 ani: seminarii pentru studenți, proiecte de voluntariat în domeniul social, activități de promovare a sănătății și acțiuni culturale, bucurându-se de sprijinul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, de colaborarea cu instituțiile universitare și autoritățile locale. AMiCUS România este afiliată la AMiCUS internațional.
Misiune
Ne propunem să stabilim relații de prietenie în mediile studențeștu și să oferim oportunități în dezvoltarea personală, având la bază principii de viață sănătoase pentru trup, minte și suflet. Dorim ca împreună să venim în întâmpinarea nevoilor comunității prin acțiuni de voluntariat și să Îl descoperim pe Dumnezeu pentru a avea o viață cu sens.
Viziune
AMiCUS își propune să răspundă nevoilor sociale, intelectuale și spirituale ale studenților. Aderăm la valorie creștin – morale, pregătind studenții pentru provocările vieții, dezvoltându-le abilități sociale și manageriale. Le oferim cadrul potrivit în care aceștia își dezvoltă creativitatea și își pun în practică ideile prin acțiuni derulate în folosul comunității.
Valori
Acceptare – Ești acceptat așa cum ești!
Moralitate – Trăiești frumos!
Implicare – Ești schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!
Curaj – Ai curajul de a fi diferit!
Unitate – Lupți pentru ceilalți!
Sănătate – Ai grijă de sănătatea ta!
Voluntari
Cea mai mare parte din voluntarii implicaţi în proiectele asociaţiei sunt membri înscrişi în una din filialele AMiCUS. Membrii Asociaţiei Studenţeşti AMiCUS sunt studenţi de la orice formă de învăţământ superior, de stat sau privat.
Totodată, ne bucurăm de colaborarea membrilor seniori – persoane care şi-au încheiat studiile şi ne sprijină în continuare în activităţile noastre.
Voluntarii noştri sunt persoane proactive, constructive, creative care se implică activ în proiecte derulate în folosul comunităţii.