În urmă cu câțiva ani am găsit o fotografie interesantă urmată de întrebarea: “Care pe care?” O imagine simplă însoțită de un comentariu care te obligă să vezi tabloul din cel puțin două perspective.
Despre ce era vorba? O persoană în parc care se plimbă cu câinele în lesă. Mesajul era următorul: cine este cel care are controlul directiei, câinele sau stăpânul? Bineințeles, dacă întrebarea ar fi fost adresată direct stăpânului, el ar fi avut pretenția unui control total, însă chiar așa stau lucrurile?!
O astfel de imagine este reeditată frecvent în zilele noastre nu numai în parc, cât și la școală, la biserică, la întâlnirile cu prietenii, în familie, etc. Singura diferență este dată de înlocuirea cățelului “ținut în lesă” cu un alt “protagonist” – smartphone-ul.
Te provoc sa privești cu atenție următoarea fotografie și să răspunzi la aceeași întrebare:”Care pe care?”
Nici în această situație răspunsul nu e greu de găsit. E nevoie doar de o doză bună de onestitate însoțită de o analiză personală. Dacă am face un exercițiu simplu de a aduna fiecare moment pe care îl dedicăm tehnologiei smart într-o zi, rezultatul cu siguranță ne-ar surprinde. Avem deseori senzația că deținem controlul, însă din păcate suntem sub control. Rețelele de socializare, diferitele forme de chat, jocurile și filmele ne îndepărtează încet dar sigur de lumea reală transpunându-ne într-o altă realitate. Care sunt efectele? Voi trece în revistă doar câteva dintre ele:
-
Cocoașa de smarphone
Pentru că ne uităm toată ziua la telefon, poziția corpului și a gâtului au de suferit. Specialiștii americani au botezat această poziție “text-neck”. Folosirea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a altor gadgeturi similare reprezintă unul dintre motivele pentru care adolescenții acuză dureri de spate mai devreme de vârsta majoratului. Aplecarea capului în față și uitatul frecvent la telefon produce un stres continuu mușchilor din zona gâtului.
-
Probleme oftalmologice
Ochi uscați, vedere încețoșată, stări de amețeală și discomfort la nivelul ochilor sunt alte efecte datorate privitului îndelungat la telefon. Fonturile mici ale textului de pe ecran cauzează tulburari de vedere.
-
Diferite boli psihice
Stări de anxietate și chiar depresive au fost observate în rândul utilizatorilor frecvenți. Un studiu realizat de Universitatea Northwestern a arătat că oamenii care petrec mai mult timp pe telefoanele lor sunt mai predispuși să fie deprimați.
-
Insomnii
Expunerea la lumina dispozitivului poate întârzia momentul de instalare a somnului de două ori mai mult decât cafeaua, datorită capacității sale de a suprima melatonina, hormonul care ajută la pregătirea corpului pentru somn.
-
Favorizează apariția obezității
“Confortul” de care beneficiem în fața gadgetului nu face altceva decât să favorizeze apartiția și persistarea într-o stare sedentară. De asemenea este asociată și cu o alimentație dezechilibrată atât din punct de vedere al conținutului cât și al frecvenței.
-
Izolare și neadaptare socială
În loc să fim mai sociabili, deschiși relaționării și comunicării tête-à-tête, dispozitivele noastre inteligente ne vor trimite spre zona izolării.
Nu numai că suntem mai distrași și mai puțin „prezenți” în scenariile sociale grație tehnologiilor moderne, dar vom avea relații din ce în ce mai superficiale.
Așezat în fața câtorva efecte mă întorc la întrebarea de la început: “Care pe care?” Ești singurul care poți schimba răspunsul, asa că… BE SMART!